کشف ساز و کارهای بیماری زایی مشترک میان کووید 19 و پارکینسون: یک بررسی یکپارچه بیوانفورماتیک
بیماری کووید ۱۹ که از دسامبر ۲۰۱۹ میلادی از سوی سازمان سلامت جهانی به عنوان پاندمی معرفی شد تأثیر زیادی بر بهداشت و سلامت عمومی در سراسر جهان گذاشت. مطالعات مختلف نشان دادهاند که ابتلا به کرونا در دراز مدت میتواند تأثیرات مخربی بر سلامت افراد داشته و زمینه ساز ابتلا یا تشدید کننده سایر بیماریها باشد. به منظور بررسی ارتباط احتمالی بین ابتلا به کرونا و بروز یا تشدید پارکینسون، دکتر جواد ظهیری، آریا جهانی مقدم، حدیث عبدالله زاده و نیلوفر خوشدل راد از دانشگاه تربیت مدرس، پژوهشگاه رویان، دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو و دانشگاه جولیوس ماکسیمیلیانوس آلمان طی پژوهشی با آنالیز ترنسکریپتوم استخراج شده از سلولهای تک هستهای محیطی خون مبتلایان به کرونا و پارکینسون، به بررسی ارتباطات احتمالی و نظریههای گزارش شده در مقالات پرداختند. نتایج این پژوهش که در نشریه بین المللی Journal of Molecular Neuroscience منتشر شده است، نشان داد، در مجموع ۸۱ مورد بیان متفاوت ژن در این دو بیماری مشترک است. بررسی ژنهای مذکور نشان داد که بیشتر مربوط به سیستم کمپلمنت، مسیر پیام رسان اینترفرون گاما نوع دو، آسیب اکسیداتیو، مسیر فاگوسیتوز پاتوژن در سلولهای میکروگلیا و سیناپسهای ترشح کننده گابا هستند. بررسیهای بیشتر منجر به شناسایی ده ژن اصلی مشترک شد که در ساز و کارهای مولکولی مانند القای التهاب، فعال شدن میکروگلیاها و طوفان سایتوکاینی مؤثر هستند. بررسی عناصر تنظیم کننده این ژنها نشان داد القای بیان این ژنها میتواند در پیشرفت پارکینسون مؤثر باشد.
نتایج این پژوهش علاوه بر تأیید ارتباط میان ابتلا به کووید ۱۹ و بروز و تشدید پارکینسون، به معرفی مکانیسمهای احتمالی این ارتباط و توصیف برخی شواهد ناشناخته در این خصوص پرداخت.
نتایج این پژوهش علاوه بر تأیید ارتباط میان ابتلا به کووید ۱۹ و بروز و تشدید پارکینسون، به معرفی مکانیسمهای احتمالی این ارتباط و توصیف برخی شواهد ناشناخته در این خصوص پرداخت.
تاریخ انتشار: ۱۴۰۱/۱۰/۰۳